Nieuws

Weer meer leegstand in winkelstraten

De leegstand van winkels in Nederland is in de eerste zes maanden van dit jaar gestegen van 6,9 naar 7,3 procent. Vooral in de provincies Zeeland, Groningen en Limburg staan veel panden leeg.

Dat meldt de NOS op basis van cijfers van Locatus. Het is echter niet overal kommer en kwel. In steden als Utrecht, Amsterdam, Amstelveen, Den Bosch en Groningen daalt de leegstand juist. ‘Blijkbaar zijn er centra die, tegen de huidige trend in, het simpelweg goed doen’, aldus Gertjan Slob van Locatus. In Zuid-Limburg daarentegen ligt de leegstand inmiddels boven de 11 procent.

Niet bedreigd door web
Gemeenten proberen leegstand tegen te gaan door winkelpanden een andere bestemming te geven, terwijl er ook nog altijd veel ondernemers zijn die toch weer winkels openen, bijvoorbeeld in mode of tweedehands spullen. Volgens Slob is het opvallend dat veel jonge ondernemers zich helemaal niet bedreigd voelen door het weglekken van omzet naar webwinkels. ‘De beperkte koopbereidheid van klanten door de crisis werd als een veel groter probleem gezien.’

Meer starters stimuleren
Het aantal stoppers overtreft echter op dit moment nog het aantal starters. ‘Dus volgens mij is de uitdaging dat we nog meer starters krijgen, maar vooral ook dat er minder stoppers komen. Als dat lukt, los je ook de leegstand voor een belangrijk deel op’, stelt Slob.

Bron: distrifood.nl


5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer is aangesloten bij het KLB. Het landelijke keurmerk voor veilig en verantwoord gebruik van leegstaande panden.

keurmerk leegstandbeheer

Recent Tweets